Ana Sayfa Sağlık MİNİK KALPLER HAYATA TUTUNUYOR

MİNİK KALPLER HAYATA TUTUNUYOR

459
0
Paylaş

Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesi’nde yatan bebekler hakkında konuştuğumuz Hemşire Yasemin Çöl, mesleklerinin en güzel yönünün; ‘hayata erken başlayan ya da hasta başlayan minikleri sağlıklı bir şekilde annelerine kavuşturmak’, en kötü yönünün ise; ‘miniklerin yaşama tutunamayıp hayatını kaybetmesi’ olduğunu söyledi.

Özel bir hastanenin Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesi’nde 2 Hemşire olarak çalışan Yasemin Çöl, Yeni doğan bebekleri çok sevdiğini ve bebeklere yeterli ilgiyi,bakımı gösterebileceğine inandığı için bu bölümde çalışmak istediğini kaydetti. Erken doğum, solunum sıkıntısı, hidrosefali, meningo miyosel, bronşiolit, renelatrezi, sarılık, konjetinal kalp hastalığı, sepsis, hipoglisemi, özefagus atrezisi gibi hastalık şikayetleriyle gelen bebeklerin bu bölüme yatırıldığını belirten Çöl, 200 gr altında doğan bebeklere POP muayenesi, diğer bebeklere ise; ‘akciğer grafisi, kan tetkikleri, kan kültürü, cranial USG, EKO ve işitme testi’ muayenelerinin yapıldığını kaydetti. Çöl, Yeni Doğan Ünitesi’ne yatan bebeklerin bakımları hakkında da bilgi vererek; “Bebeklerin ailelerinin getirmiş olduğu jel, şampuan ve steril gazlı bezlerle bebeğin vücudu tahriş edilmeden ve incitilmeden her gece temizlenir” dedi.

Mesleklerinin en güzel yanının; ‘hayata erken başlayan ya da hasta başlayan minikleri sağlıklı bir şekilde annelerine kavuşturmak’ olduğunu söyleyen Çöl, mesleklerinin en kötü yanının ise; ‘miniklerin yaşama tutunamayıp hayatını kaybetmesi’ olduğunu söyledi.

Çöl, sağlıklı bir bebeğin 38 haftanın sonunda 2,500 kilogram olarak doğması gerektiğini belirterek 35 haftanın altında doğan bebeklerin, hastanede tedavi altına alındığını kaydetti.

Yeni doğmuş bebeklerin, vücut ısısını normal seviyeye getirmek için küveze konulduğunu da anlatan Çöl, “Bebekleri kıyafetleri ile değil de çıplak yatırıyoruz. Çünkü kıyafetlerinden enfeksiyon kapma riskleri var” dedi.

Çöl, anne sütünün saklanma koşulları hakkında da bilgi vererek, “Anne sütü, oda ısısında (25-37C arası) 4 saat, buzdolabında +2 ve +4C arası 5 gün, derin dondurucuda 6 ay, buzu çözüldükten sonra 24 saat saklanabilir” diye konuştu.

HABER: Kübra SARIGEÇİLİ (11/A)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı buraya girin