Ana Sayfa Güncel Fotoğrafçı Murat Günaydın: “Fotoğrafta mutlaka bir hikaye olmalı”

Fotoğrafçı Murat Günaydın: “Fotoğrafta mutlaka bir hikaye olmalı”

285
0
Paylaş

Okulumuz Çep Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde, öğretmenlerimize yönelik gerçekleştirilen fotoğrafçılık kursuna konuk olan Sokak Fotoğrafçısı Murat Günaydın öğretmenlerimizle sohbet ederek projelerini anlattı. 

Adana’nın Ara Güler’i olarak tanınan fotoğrafçı Murat Günaydın, fotoğrafçılık kursunun gerçekleştirildiği Halkla İlişkiler Odasında öğretmenlerimizle bir araya geldi. Burada öğretmenlerimizle sıcak bir sohbet gerçekleştiren Günaydın, fotoğrafçılıkta en önemli şeyin iletişim olduğunu vurgulayarak bunun fotoğraf çekmekten daha önemli olduğunu dikkat çekti. Günaydın, sokakta fotoğraf çekerken en önemli şeyin beden dili olduğuna da dikkat çekerek, beden dilini doğru kullanan bir kişinin her yerde fotoğraf çekebileceğini kaydetti. 

Sokakta huzur bulduğunu anlatan Günaydın; “Fotoğraf çekerken insanlarla bol bol sohbet ediyorum. Çekim yaparken izin almamayı tercih ediyorum çünkü izin alarak çektiğim  fotoğraflarda ki doğallığın ve samimiyetin kaybolduğuna inanıyorum. Bu benim tercihim” diye konuştu. 

“Bit Pazarı” ve “Evsizler” projeleri

Günaydın, “Bit Pazarı” ve “Evsizler” konulu projelerinden de bahsederek “Bit Pazarı” projesinin kitaba dönüştüğünü kaydetti. “Evsizler” projesi için, 2 yıl boyunca aralıksız çalıştığını anlatan Günaydın,  proje süresince insanlarla sürekli iletişim kurarak onlarla sohbet ettiğini böylelikle çekim yaptığı kişiler hakkında bilgi sahibi olduğunu kaydetti. Günaydın, çekim yaptığı kişilerle ilgili ses ve video kayıtlarının bulunduğunu da anlatarak, çekimler sırasında ‘insanın yüreğinin kaldıramadığı’ anlara şahit olduğunu kaydetti. 

“Çektiğiniz fotoğraflar mutlaka bir şey anlatmalı”

Çektiği fotoğrafların mutlaka bir şey anlatması gerektiğine dikkat çeken Günaydın; “Benim çektiğim fotoğrafların vermesi gereken bir mesajı olmalı. Fotoğrafta mutlaka bir hikaye olmalı. Asla rastgele denklaşöre basmayın. Fotoğraf kitap okumak gibidir. Çocuklarla birlikte bir fotoğraf, bir resim alın okuyun” diye konuştu.  

Günaydın, fotoğrafta ‘karar anının’ da çok önemli olduğuna vurgu yaparak kendisinin seri fotoğraf çekmediğini, gözlerini eğittiğini kaydederek seri fotoğraf çekmenin fotoğrafçılıkta ilerlemeyi engelleyeceğini savundu. Adana’nın Ara Güler’i olarakanıldığını söyleyen Günaydın; “Mehmet Baltacı’dan sonra Adana’yı en çok fotoğraflayan fotoğrafçıyım. Bunların yanı sıra kitap yazıyorum, köşe yazıyorum” diyerek sözlerine son verdi. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı buraya girin