Ana Sayfa Güncel Hasta olmadan önce önlem al

Hasta olmadan önce önlem al

299
0
Paylaş

Çoğumuz hastalandığımızda doktora başvurur ve tedavi oluruz ama asıl önemli olan hasta olmadan önce gerekli önlemleri alarak hasta olmamaya çalışmaktır. Hastalıklarla baş etmenin en kolay ve ucuz yolu ise, hastalığa yakalanmadan önce gerekli önlemlerin alınmasını öngören Koruyucu Hekimliktir. 

Koruyu Hekimlik hakkında bilgi aldığımız Yeşilyurt Mahallesi Güzelyurt Aile Sağlığı Merkezi Doktorlarından Aile Hekimi Zübeyir Çürük, halk sağlığı programlarının temel konularından birini, ‘bireylerin ve toplumun hastalıklardan korunmasını, hastalıklarla savaşarak ve çevre koşullarını iyileştirerek yaşam kalitesinin arttırılmasını amaçlayan’ koruyucu hekimliğin oluşturduğunu söyledi. Hastalıklarla baş etmenin en kolay ve ucuz yolunun, hastalığa yakalanmadan önce gerekli önlemlerin alınması olduğunu ifade eden  Çürük, “İnsan vücudunun sağlıklı işleyişi binlerce denge ve savunma sistemi üzerine kuruludur. Bu denge ve sistemlerin bozulmasına engel olmak için atılan her adım ve çalışma koruyucu hekimlik alanına girer” dedi. 

Çürük, Koruyucu Hekimliğin; beslenme, temizlik, aşılama, yaşam koşulları (gürültü, stres, çevre)  gibi geniş kapsamlı ve çok önemli konular ile ilgilendiğine dikkat çekerek, Koruyucu hekimliğin hastalıklara yakalanmadan önce hastalıkların önlenmesi için yapılacak çalışmaları kapsadığını kaydetti.  

Ülkemizde son yıllarda tedavi edici sağlık hizmetlerinin ön plana çıktığını belirten Çürük,  sağlığa ayrılan bütçenin çok önemli bir bölümünün bu amaçla harcandığına vurgu yaptı. Çürük, ülkemizde 2001 yılında 600 milyon kutu ilaç reçeteleniyorken, 2011 yılında bu sayının 2 milyar kutuya çıktığını anlatarak,  2001 yılında sağlığa ayrılan bütçenin yaklaşık %20’sinin ilaç harcamalarına ayrıldığını, 2011 yılında ise bu oranın %35 e çıktığını kaydetti. Çürük, bunların da  Koruyucu hekimliğin ön plana çıkmasının oldukça etkili olduğunu ifade etti.

Hayvan sağlığında koruyucu hekimlik

Günümüzde insan sağlığında olduğu gibi hayvan sağlığında da tedavi edici koruyucu hekimlik uygulamalarının ön plana çıktığına dikkat çeken Çürük, “Hayvan sağlığında koruyucu hekimlik uygulamaları ile hayvanlardan hayvanlara bulaşan yaygın hastalıkların yanı sıra, hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıklara karşı da önleyici tedbirler alınması gerekir. Hayvan sağlığında koruyucu hekimlik denildiğinde hijyen, aşılama, dengeli ve yeterli beslenme gibi öngörülen önleyici tedbirleri alarak hastalıklarla baş etmek, en kolay ve en ucuz yoldan hayvan refahını sağlamak demektir” diye konuştu. 

HABER ve FOTOĞRAF: Emirhan TOPÇUOĞLU(11/A)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı buraya girin