Ana Sayfa Güncel ATLA GELEN MUCİZE: HİPOTERAPİ

ATLA GELEN MUCİZE: HİPOTERAPİ

366
0
Paylaş

Özgecan Arslan Hipodromu’nda görev yapan Fizyoterapi Uzmanı Sinem Şahin ile hipoterapi hakkında söyleşi gerçekleştirdik. Şahin, atlı terapiden faydalanabilecek hastalar için tedavi yöntemleri ve hipoterapinin faydaları hakkında sorularımızı yanıtladı.

Hipoterapi nedir? Nasıl bir tedavi şeklidir?

Hipoterapi fiziksel, zihinsel, psikolojik açıdan rahatsızlığı olan çocuklara at ile birlikte fiziksel eğitici dil terapisi formudur. Tedavide atların kullanılmasının nedeni at hareketleri ile insan hareketlerinin birbirine çok benzemesidir. Atın yavaş ve ritmik hareketleri insanların sinir sistemini etkiler ve düzenler. Sinir sisteminin harekete geçmesi kişinin kabiliyetlerini geliştirmesine yardımcı olur. Hipoterapistin komutları ve yardımları hastanın özelliklerine göre yapılandırılır. Terapi sırasında Hipoterapistler iki kişilik bir ekip halinde çalışırlar, biri atla ilgilenirken diğeri terapiyi yönlendirir. Hipoterapistlerden en az biri fizyoterapist ya da fizik tedavi uzmanı olmak zorundadır.

Hipoterapi hangi hastalıkların tedavisinde kullanılır?

Atlarla tedavi çocukların duruş, denge, fiziksel ve mental gelişimlerine katkı sağlar, ayrıca kasların koordinasyonu, dengenin sağlanması, adaptasyon süreci, odaklanma, esneklik gibi bir çok yarar sağlar. Bu yöntem özellikle dikkat dağınıklığı ve otizm durumlarında çok iyi sonuç verir. 

Hipoterapinin faydaları nelerdir?

Ata binen kişide rahatlama ve mutluluk hormonu salgıladığı için bedensel engelli çocukların tedavi sürecini hızlandırıyor. Baş ve gövde kontrolünü arttırarak düzgün duruşun gelişmesini sağlar, eklem hareketliliğini geliştirir, sosyal iletişimi arttırmasıyla birlikte kişide kendine güven duygusunu geliştirir.

Hipoterapinin avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Hipoterapinin dezavantajlarından çok avantajları var. Avantajlarından şöyle örnek verecek olursam; Çocuklar hastalığını anlamadan oyun ortamı olarak görüyor ve hastane ortamından uzak kalarak tedavi oluyorlar, farklı bir canlı ile bir araya gelerek tedavi görüyorlar bu sebepten dolayı ortopedik ve nörolojik birden fazla yararı vardır.

Dezavantajları ise At güzel ve sıcakkanlı bir canlı olmasına rağmen, büyük bir canlı olduğu için tehlikeli olabiliyor. Çeşitli sıkıntılar çıkabiliyor ama ekibimizle bununda üstesinden geliyoruz.

Hipoterapi tedavisi hangi zaman aralıklarıyla yapılır?

Terapi günlerimiz Çarşamba, Perşembe, Cuma günleri olmak üzere haftanın üç günüdür. Tedavi haftanın bir günü uygulanır, biniş süremiz 20-25 dakikadır.

Röportaj sonunda engelli bireylerin yaşama dahil olması ve kendine yetebilecek düzeye gelebilmesi için oldukça önemli bir tedavi yöntemi olduğunu önemle vurguladı.

HABER-FOTOĞRAF: Ali ÜNVERSEM(10/A Gazetecilik) – Eylül Fatma ÖNALDI (11/A Gazetecilik)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı buraya girin