Ana Sayfa Güncel Ağız sağlığına dikkat!

Ağız sağlığına dikkat!

286
0
Paylaş

Çukurova Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 2006 yılında mezun olan ve halen Özel Diş Dünyası’nda görev yapan Diş Hekimi Arzu Şenyiğit ile ağız ve diş sağlığı üzerine konuştuk.

Diş Hekimi Arzu Şenyiğit, sağlıklı bir ağız ve diş yapısı için günlük bakımın yapılmasının önemli olduğunu vurgulayarak yediğimiz içtiğimiz şeylere de dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Şenyiğit, sağlıklı bir ağız ve diş yapısına sahip olmada genetik faktörlerin de çok etkili olduğunu söyleyerek; “Gelişim döneminde vitaminler gereklidir. Belli bir yaştan sonra ve dişler gelişimi tamamlandıktan sonra alınan vitaminlerin dişler üzerinde çok bir etkisi yoktur” dedi.  

Diş çürüklerinin nedenleri hakkında da bilgi veren Şenyiğit; asitli içeceklerin, çikolata ve şeker gibi besinlerin dişlerin çürümesindeki en büyük etken olduğunu söyledi. Şenyiğit, dişlerin iyi fırçalanmamasının da diş çürüklerinin diğer bir nedeni olduğunu belirterek; “Diş çürüğü aslında bakterilerin oluşturduğu lezyonlardır. Diş çürüğünü önlemek için de doğru bir şekilde ağız ve diş temizliği yapılmalıdır. Aynı zamanda  yediğimiz içtiğimiz gıdalardaki şeker, renk koruyucu ve asit durumunu da dengelemek gerekir” dedi.

Diş hastalığının en büyük belirtisinin, diş fırçalaması ile oluşan diş eti kanamaları olduğunu belirten Şenyiğit, dişlerde zamanla oluşan renk değişimlerine de değindi. Şenyiğit renk değişimlerinin nedenini şöyle açıkladı; “Her bireyin dişi kendine özgüdür. Bunu değiştirmek ancak kimyasal maddelerle veya yabancı maddelerle mümkündür. Protez, porselen, lamine tarzı şeylerle dişlerimizde renk değişikliği yapabiliriz. Bir de günlük hayatımızda yediğimiz ve içtiğimiz sigara, çay, kahve ve adana gibi yörelerde kullanılan salçalar diş renklenmesine neden olur. Dişteki renkten kurtulabilmek için yılda bir kere diş hekimine gidip dişlerimizi temizletebiliriz ya da hastanın kendi yapacağı diş bakımıyla dişlerdeki renk bir miktar açılabilir.”

Diş eti hastalıklarının ve diş eti kanamalarının, diş taşı denilen tartardan kaynaklandığına dikkat çeken Şenyiğit iyi bir ağız ve diş bakımıyla bundan kurtulabileceğimizi kaydetti. Şenyiğit, diş bakımının sadece diş fırçalamaktan ibaret olmadığına vurgu yaparak diş ipi kullanarak ve arkasından gargara yaparak daha sağlıklı dişlere sahip olabileceğimizi söyledi. Şenyiğit, bunlara uyulduğu takdirde diş eti problemi yaşanmayacağını kaydederek sözlerine son verdi. 

HABER: Senanur EKİZ(11/A)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı buraya girin