Ana Sayfa Güncel Seyhan Belediyesi Antrenörü Göksel Özbek

Seyhan Belediyesi Antrenörü Göksel Özbek

314
0
Paylaş

Seyhan Belediyesi Antrenörü Göksel Özbek: 

Spor kişiliğimizi güçlendirir, sosyalleşmemizi sağlar, özgüvenimizi arttırır, disiplinli çalışmayı öğretir”

Seyhan Belediyesi Antrenörü ve aynı zamanda Danişment Gazi Anadolu Lisesi’nde Beden Eğitimi Öğretmenliği yapan Göksel Özbek ile voleybol ve spor üzerine keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

Bize voleybol kariyerinizden bahseder misiniz?

Lise yıllarımı aktif bir şekilde spor yaparak geçirdim. Sadece voleybol değil birçok spor ile ilgilendim. Lise eğitimim bittikten sonra Beden Eğitimi Öğretmeni olmaya karar verdim. Her branş konusunda bilgi sahibi olan çok başarılı bir Beden Eğitimi Öğretmeni olan Hasan Sönmez ile tanıştım ve beni beden eğitimi bölümüne hazırladı. Elimden gelen performansı göstererek Mersin, Ankara ve Adana’da Beden Eğitimi Öğretmenliği Bölümünü kazandım. Benim seçimim Adana’dan yana oldu. Sadece voleybol üzerine değil birçok dalda eğitim aldık ama hep hayalim atanır atanmaz voleybol üzerine bir okul takımı açmak oldu ve bu hayalimi gerçekleştirdim. 6 yıldır da Seyhan Belediyesi Spor Kulübün antrenörlüğünü yapıyorum 

Voleybolun insana katkıları nelerdir?

Sadece voleybol değil, her türlü spor dalının insana katkıları vardır. Kişiliğimizi güçlendirir, sosyalleşmemizi sağlar, özgüvenimizi arttırır, disiplinli çalışmayı öğretir. İlerideki iş hayatınızda bile düzeninizin oturmasına yardımcı olur ve bunlarda beraberinde başarıyı getirir. 

Unutamadığınız bir maç ya da bir an oldu mu?

2010 yılında Türkiye şampiyonu olmuştuk. Bahçelievler İlköğretim Okulu Erkek Takımı olarak Karaman’da yapılan maçta çok güzel oynayarak güzel bir başarı sergilemiştik. O takımımla gurur duyuyorum çok çalışmışlardı ve çok yetenekli oyuncularımızda vardı.

Bir voleybolcunun profesyonel oyucu olma ve milli takıma gitme sürecinden bahsedebilir misiniz? 

Öğrenciler ilk olarak okul takımında değerlendirilir. Okul takımında başarılı olanları biz Antrenörler zaten okul maçlarında görüyoruz ya da öğretmenin kendisi öğrenciyi bir kulübe yönlendirebiliyor ve sporcunun voleybol kariyeri başlamış oluyor. Ben öncelikle sporcuya sıfırdan bir eğitim vermekle başlıyorum. Kim olursa olsun ciddi bir alt yapısı yoksa, temelden öğretiyorum; öğrencinin çabukluğunu, kuvvetini, oyun zekasını geliştirici çalışmaları birlikte veriyorum. Başarılı olabilecek öğrenciler zaten kendilerini belli ediyor, biz de bu öğrencileri  Türkiye’nin iyi kulüplerine yönlendirebiliyoruz. Türkiye voleybol federasyonu yılda bir defa illeri gezerek sporcu taraması yapıyor. Milli takım için gelecek vadeden genç yetenekleri arıyorlar ve onları belirleyip kampa çağırıyorlar. 

Voleyboldan ilerleyip BESYO(Beden Eğitimi Spor Yüksek Okulu) okumak isteyen öğrencilerin geliri ve çalışma şartları ne düzeydedir?

Spor bir tutkudur ve emek ister. Çok çalışıp belki hakkını alamayacağın bir bölümdür çünkü spor olması gereken noktada değil. Oyuncular bile profesyonel bir takımda değillerse ciddi bir ücret alamıyorlar. BESYO okuyan öğrencilerin ise gelebilecekleri en iyi nokta beden eğitimi öğretmenliğidir. Öğretmen olmayıp sporla uğraşan insanların ek bir mesleği vardır çünkü spordan yeterli kadar kazanç elde etmek zordur. Bir Kulüpte çalışabilirsiniz ama Türkiye de kulüp sayısı az ve yetersiz çalışma şartları da çokta iyi olmuyor maalesef. Tabi bunları geliştirmekte yeni nesil BESYO okuyan öğrenciler elinde olabilir. Çalışanlar için emek verenler için kendini bu işe adayanlar için her zaman yapılacak bir iş vardır. 

Sizce ailelerin spora tepkisi ve desteği ne yönde oluyor?

Kendimden şöyle bir örnek vereyim, ben beden eğitimi öğretmenliğini kazandığımda bile ailem; “Neden beden eğitimi öğretmenliği?”, “Beden eğitimi öğretmeni ne kadar maaş alır ki?” gibi yorumlarda bulundular. günümüzde bile bu durum hala etkisini gösteriyor  “Çocuğum beden eğitimi öğretmeni değil de matematik öğretmeni olsun, sporu bıraksın derslerine yönelsin” gibi tepkiler verebiliyor veliler. Ellerinde BESYO okuma gibi şansları olan bir çok öğrencim şuan sporu bırakıp tezgahtarlık, kuaförlük yapıyor. Aileler Spora boş iş gözüyle bakabiliyor. Tabi bunun tersini örneklerde gösterebiliriz çocuğuna tam destek olan ailelerde var. 

Verdiğiniz bilgilerden dolayı teşekküre ederiz. 

Ben teşekkür ederim. 


HABER: Kardelen UZUN(11/A)

FOTOĞRAF: Fatma ÖNALDI(11/A)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı buraya girin