Ana Sayfa Kültür & Sanat Renkli Ressamdan “Sessiz Şiir” Sergisi

Renkli Ressamdan “Sessiz Şiir” Sergisi

438
0
Paylaş

Geleneksel Türk İslam sanatları alanında eserler üreten Eğitimci Ressam Şükran TOPKAN, 10. Kişisel sergisini Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu Fuayesi’nde açtı. Geliri ihtiyaç sahibi öğrencilere bağışlanacak serginin açılışını Adana Büyükşehir Başkan Vekili Ramazan AKYÜREK ve Adanalı sanatçı Ahmet Selçuk İLKAN yaptı. Sergide toplam 40 eseri gösterime sunulan Ressam Şükran TOPKAN’la “Sessiz Şiir” adlı resim sergisi üzerine konuşma fırsatı bulduk.

Serginiz ve resim tarzınız üstüne bizimle ne paylaşabilirsiniz?

Geleneksel Türk İslam Sanatları alanında eserler veriyorum. Özellikle tezhip sanatını klasik şeklinden ziyade modern bir anlayışla tuvale aktarıyorum. Eserlerimi ebru çekilmiş tuvaller üzerine gerçekleştiriyorum. Figüratif tarzda yaptığım çalışmalarda gerçekçilik ön planda. Bu sergimin satış geliri ihtiyaç sahibi öğrencilere harcanacaktır.

 Kendinizden bahseder misiniz?

İlk üniversite eğitimimde, turizm otelcilik bölümünü okudum. Bu üniversiteyi bitirdikten sonra resim öğretmeni olmaya karar verdim. Özel yetenek sınavlarına girdim ve Atatürk Üniversitesi Resim-iş bölümünü kazandım. 17 yıldır bu meslekle uğraşıyorum. Adana ressamlar derneğine üye oldum. 14 Kasımda 10. Kişisel sergimi açtım. Türk geleneksel sanatları çok tercih edilen bir sanat dalı değildi. Artık solmaya yüz tutmuş bir daldır. Hâlbuki öz tarihimizin güzel motiflerini yaşatmamız gerekiyor. Bizler çok ince sanat dalları alanında çok güzel eserler üretmiş insanlarız. Beni “renkli ressam” olarak tanırlar. Renkleri etkili ve uyum içerisinde kullandığım için…

Bu alanda yeteneğiniz olduğunu nasıl anladınız?

Liseyi bitirinceye kadar resim yeteneğimin olduğunu bilmiyordum. İlk üniversitemi bitirdikten sonra ikinci üniversiteyi de okumak istiyordum. Bu yeteneğimi keşfetmemde abim Mustafa Kemal ön ayak oldu. Bu nedenle ikinci üniversitemi Erzurum Atatürk Üniversitesi Resim Öğretmenliği bölümünde okudum.

Öğretmenlik mesleği sabır gerektiren bir iş, bu kadar sabrınız var mı?

Normal hayatta sabırlı bir insan değilimdir. Fakat sınıfta öğrencilerimin karşısında bir konuyu 10 kere anlattığım oluyor. Kendime şaşıyorum. Normal hayatta aynı lafı iki defa söylemekten sıkılırım. Bu mesleği sevdiğimden dolayı zevkle anlatıyorum.

Öğrencilerin resim yeteneğini nasıl keşfedersiniz?

Tamamen insanın içinden gelebilecek bir şey. Kişinin içinden gelecek, eline kalem kâğıt alacak. İlk çizimler kötü olabilir ama olsun, o yetenek sonunda kendini gösterecek.

Eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Gençlerimizin daha çok çalışmaları, istediklerini elde etmek için ne gerekiyorsa yapmalarını tavsiye ediyorum. Hayatın size sunduğu mutlaka bir pasta dilimi vardır. O pastadaki payınızı almak için dişinizi tırnağınıza takın. Bir yere gelmek için idealist bir insan olun.

HABER: İrem YAZAR

FOTOĞRAF: Kevser Nur İLTAŞ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı buraya girin