Ana Sayfa Sağlık Ağız ve diş sağlığına dikkat

Ağız ve diş sağlığına dikkat

481
0
Paylaş

Ağız ve Diş sağlığımızı korumak için mutlaka pahalı diş macunları ve diş fırçaları kullanmak gerekmiyor. Uzmanlara göre sağlıklı bir ağız ve diş yapısına sahip olmanın yolu uygun yöntemleri kullanarak düzenli bir şekilde dişlerimizi fırçalamaktan geçiyor. Tabi ki peryodik doktor kontrollerini de unutmamak şartıyla.

Ağız ve Diş Sağlığı hakkında bilgi aldığımız Diş Hekimi Ali Biber, halk olarak ağız ve diş sağlığımıza fazla önem vermediğimizi belirterek diş sağlığının bozulmasının bir çok hastalığı da beraberinde getirebileceğine vurgu yaptı.

Türkiye’de ağız ve diş sağlığı konusunda bilinç yetersizliği olduğuna dikkat çeken Diş Hekimi Biber, bu konuda Avrupa standartlarına ulaşılamadığını kaydetti.

Biber, diş bakımı ve temizliğinde kullanılan ürünlerin piyasanın dayattığı ürünler olduğunu, yedi etkili diş macunları ya da 3 boyutlu diş fırçalarının reklamlarının yapılarak bunların kullanılması gerektiği yönünde telkinlerde bulunulduğuna dikkat çekerek, “Aslında bunların hiçbirinin önemi yok. Önemli olan doğru teknikleri kullanarak, düzenli diş fırçalama alışkanlığı kazanmaktır. Bunun için de illaki pahalı diş fırçası ve diş macunu gerekmiyor. Daha makul fiyatlarla da bunu gerçekleştirebiliriz” diye konuştu.

Diş sağlığına dikkat edilmezse….

Diş sağlığına dikkat edilmemesi durumunda ne gibi sorunlarla  karşılaşacağı yönünde de bilgi veren Biber, bunlardan en önemli sorunun dişi kaybetmek olduğunu kaydetti. Biber, hiçbir şeyin ana dişin yerini tutamayacağını ifade ederek şunları söyledi: “Çünkü biz protez yapıyoruz, birebir aynısını yapamıyoruz ona yakın olanını yapıyoruz. Protez,  hiçbir zaman hastanın kendi dişinin yerini tutamaz, öncelikle hastalara bunu anlatmak istiyoruz. Çünkü hastalarda hep şu anlayış var; ‘dişi kaplattırırım içim rahatlar’ böyle bir şey yok. Ağız hijyenine dikkat etmediğiniz sürece ne yaparsanız yapın bu dişi düzeltemezsin” dedi.

Ağız içinde oluşan asidik ortamın diş çürümesine neden olduğunu anlatan Biber, zamanında müdahale edildiğinde diş kaybının önlenebileceğini, ağız içi sağlığın korunabileceğini kaydetti.

“Diş sağlığımızın bozulması diğer organları da etkiler”

Biber, ağız ve diş sağlının bozulmasıyla birlikte vücudun çeşitli yerlerinde farklı problemlerin ortaya çıkabileceğine de dikkat çekerek, “Ağız ve diş sağlığının bozulması, diğer organlarımızı da olumsuz yönde etkiler. Sindirimimiz büyük bir oranda yavaşlar mesela. Çiğnenecek bir besini yuttuğumuzda sindirimi hayli zor olacaktır. Bunun gibi diğer organlarımızda da farklı problemler yaşayabiliriz” dedi.

Biber, doktora gitmek için dişimizin ağırmasını beklememek gerektiğine dikkat çekerek, düzenli aralıklarla ağış ve diş sağlığı kontrollerini yaptırmak gerektiğini de sözlerine ekledi.

HABER ve FOTOĞRAF: BESİME KAYA (11/A)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı buraya girin