Ana Sayfa Sağlık Kilo verirken sağlınızdan olmayın

Kilo verirken sağlınızdan olmayın

442
0
Paylaş

Diyetisyen İrem Şen, kilo vermek isteyenlerin mutlaka bir beslenme uzmanından yardım almaları gerektiğine vurgu yaparak sadece kilo vermeye odaklı bir  düşünce yapısının kişide sağlıksız zayıflamaya, kas kaybına, metabolik rahatsızlıklara neden olabileceğini söyledi.

Kilo problemi her yıl daha da büyük bir sorun haline gelirken, kilolardan kurtulmak için kullanılan zayıflama hapları, yanlış diyet listeleri hayatımızı tehdit etmeye devam ediyor. Genellikle her pazartesi başlanıp maalesef  salı günü tekrar bozulan diyetler de moral bozuyor. Peki “Nasıl sağlıklı kilo verebiliriz?”, “Ne yapmalı ne yapmamalıyız? Bu ve bunun gibi bir çok soruyu  biz sorduk Diyetisyen İrem Şen cevapladı.

Neden istediğimiz yerden kilo veremiyoruz

Kilo problemi olan erkekler genellikle karın bölgelerinden, bayanlar ise kalça bölgelerinden rahatsızlık duyarlar. Bunun sebebi erkeklerde elma tipi, bayanlarda ise östrojen hormonunun bel ve kalça bölgelerinde yağ birikimi etkisi nedeniyle armut tipi kilo alımı gerçekleşmesidir. Kilo vermede sadece belli bölgenin incelmesi değil, vücut ağırlığını sağlık açısından arzu edilen değerlerde görmek önemlidir. Sağlıklı beslenme programının yanında düzenli olarak yapılan egzersizler, ayrıca aktif hayatın benimsenmesi vücudunuzun şekillenmesine, rahatlamasına ve fazlalıklardan kurtulmasına yardımcı olacaktır.

“Kilolarımdan mutsuzum. Kilo vermek istiyorum. Sizce nereden başlamalıyım?” diyenlere neler söylemek istersiniz?

Bunun için ilk olarak karar vermek ve adım atmak gerekiyor. Psikolojik durumu ve sadece kilo vermeye odaklı düşünce yapısı kişide sağlıksız zayıflamaya, kas kaybına, metabolik rahatsızlıklara sebebiyet verebilir. Kilo vermek, uzman kontrolünde yaş, cinsiyet, boy, var olan hastalıklar ve yaşam biçimine göre uygulanan yani kişiye özel diyet programı ile planlanır. Bunun için çok kararlı olmak önemli. Beslenme alışkanlığını değiştirmek kolay bir şey değildir ama şunun farkına varılması gerekiyor, sonuç hem beden sağlığı, hem psikolojik sağlık, hem de hayat kalitesindeki artış açısından çok önemli. Kilo vermek istiyorsanız eğer, mutlaka bir beslenme uzmanından yardım almalısınız. Başkasına uygulanan diyet programlarını uygulamak, kısıtlı ya da enerjisi çok düşük diyet programları, bilinçsizce kullanılan zayıflama hapları sağlıklı çözümler değildir.

Peki sizce başarılı bir diyet listesi nasıl olmalıdır?

Başarılı bir diyet listesi; beslenme piramidinin verdiği, besinlerde çeşitlilik, denge ve aşırı tüketimden kaçınma mesajları doğrultusunda, yaş, cinsiyet, hastalık durumu, yaşam biçimine uygun olarak kişiye özel hazırlanan programdır. Uzun süre aç kalmak doğru bir beslenme profili değildir. Bu nedenle sağlıklı bir bireyin öğünleri arasında 3 – 4 saat olmalıdır. Kahvaltı en önem verdiğimiz öğündür,  6 – 7 saatlik uykudan sonra protein içeriği zengin bir kahvaltı, güne başlangıç için vazgeçilmez olmalı.

Gerçekçi kilo kaybı hedefi ne olmalıdır?

Gerçekçi ve kalıcı kilo kaybının hedefi, vücudun kas ve su dengesini bozmadan yağ kütlesini uygun miktara indirmektir. Hafta 1 – 2 kilo, ayda 4 – 5 kilo kaybı uygundur. Tabi ki sporla, diyet birlikte yapılmalıdır.

Kilo vermek isteyenlere neler  önerirsiniz?

Genellikle öğünlerden karbonhidratı çıkarmak, aç kalarak zayıflamaya çalışmak, tatlıya dur diyememek, gece yemek yemek en çok karşılaştığımız yanlış tutumlar. Kişi bu gibi davranışlarla yüzleşerek karar veriyor ve bunu değiştirmek istiyor. En çok aç kalarak sağlıklı kilo veremeyeceklerini, vücudun kendini kilitleyip alınan az miktarı bile depolayacağını anlatıyorum. Öğünlerde doyuma ulaşmama, kişilerin tatlı krizine girmesine ve gece soslu, baharatlı yiyeceklere, gazlı içeceklere yönelmesine neden olacaktır. Aynı zamanda Karbonhidratı çıkarmanın doğru bir karar olmadığını anlatıyorum. Çünkü vücudumuz enerji için öncelikle kanımızdaki glikozu daha sonra depo glikojenleri harcıyor. Bu yüzden kompleks karbonhidratlara da  ( tahıllar, ekmek, pilav vb.) öğünlerde yer vermemiz gerekiyor.

Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederiz

Ben teşekkür ederim

HABER: Zeynep Kaya(11/A)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı buraya girin