Ana Sayfa Sağlık Dengeli beslenmek mutlu ediyor

Dengeli beslenmek mutlu ediyor

513
0
Paylaş

Çocukluk döneminde doğru ve yeterli beslenmek hem vücut hem de zihin sağlığı açısından büyük önem taşıyor. Konuyla ilgili bilgi aldığımız Gıda Mühendisi Zeynep Küpeli Dengeli beslenen çocukların ileriki yıllarda daha mutlu bireyler olarak yaşamını sürdürdüklerine dikkat çekti.

Çocukların büyüme dönemindeki beslenme profilinin yetişkinlik dönemindeki sağlık ve başarı durumunun temel taşlarını oluşturduğuna vurgu yapan Küpeli, “Eğitimin temellerinin atıldığı ilkokul dönemi, büyümenin hızlı devam ettiği yaş aralığına rastlıyor. Bu dönemde çocukların eğitim sağlığında yapılan faaliyetler ve yatırımların faydası maksimum düzeydedir” dedi.

Küpeli, bu dönemde çocukların hangi vitaminlere ne kadar ihtiyacı olduğunu ve bu ihtiyaçların hangi besinlerle karşılanacağı hakkında da bilgi vererek çocukların beslenme çantalarından eksik edilmemesi gereken vitaminlerin; A, B, C, D, E ve K vitamini olduğunu kaydetti.

Bu vitaminlerin yararlarından bahseden Küpeli, A vitamininin tek bir vitamin olarak algılanmasının yanlış olduğunu belirterek bağışıklık sistemini güçlendiren bu vitaminin Süt, yumurta sarısı, yeşil yapraklı sebzeler ve havuçta bulunduğunu kaydetti.

B vitamininin de,  sinirleri dinlendirerek, cildi parlak, canlı ve diri tuttuğunu ve tırnakların kırılmasının önüne geçtiğini anlatan Küpeli; söz konusu vitaminin tahıllar, yağsız et, böbrek, yürek, beyin, karaciğer, yer fıstığı, tavuk, ceviz, yumurta, kepek ekmeği ve yağlı tohumlarda mevcut olduğunu kaydetti.  Küpeli, okul dönemindeki çocuklarda da B vitamini ihtiyacını karşılamak için günde 1 avuç kadar fındık, fıstık ve ceviz yenmesinin yeterli olduğunu sözlerine ekledi.

C vitamininin suda çözünen vitaminler arasında olduğu için vücut tarafından depolanmadığını da kaydeden Küpeli, çocukların günlük C vitamini ihtiyacını karşılamak için 5 porsiyon meyve yemeleri gerektiğinin altını çizdi.

D vitamini hakkında da bilgi veren Küpeli, bu vitaminin hücre büyümesi ve kemik gelişiminde etkili olduğunu ve diğer vitaminlere oranla daha az sayıda besinde doğal olarak bulunduğunu belirterek,  D vitamininin balık, yumurta, süt ve süt ürünleri ile patateste bol miktarda bulunduğunu kaydetti.

Küpeli,  göz sağlığını korumak ve  hafızayı güçlendirmek için ise,  E vitaminin  kullanıldığını ifade ederek; “Ayçekirdeği, badem ve yerfıstığında bol miktarda bulunur ve ilkokul dönemindeki çocuklar her gün bu saydığım besinlerden bir avuç yerlerse E vitamini eksikliğini karşılamış olurlar” dedi.

Son olarak K vitamini hakkında bilgi veren Küpeli, yağ dokusu ve karaciğerde depolanan K vitamininin en önemli görevinin kanın pıhtılaşmasını sağlamak olduğunu ifade etti. Fesleğen, ıspanak, taze soğan ve brokolide K vitamini bulunduğunu bildiren Küpeli; “Bu besinlerin bir avuç kadar taze yapılmış salata şeklinde tüketilmesi daha sağlıklıdır” diye konuştu.

HABER VE FOTOĞRAF: Beyza SERTDEMİR(11/A)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı buraya girin