Ana Sayfa Güncel Güvenli Alışveriş İçin Haklarımızın Farkındayız

Güvenli Alışveriş İçin Haklarımızın Farkındayız

276
0
Paylaş

Dünya Tüketiciler Günü nedeniyle okulumuz öğrencilerine ‘Bilinçli Bir Tüketici Olmak İçin Neler Yapmalıyız’ konulu konferans verildi.

Okulumuz konferans salonunda, Bilinçli Tüketici Kulübü Öğretmenleri Dilek Bilgiçer ve Gül Gülaç tarafından düzenlenen programa; Adana Ticaret İl Müdürlüğü’nde görevli İsmail Hakkı Eser ve Şube Müdür Vekili Tuğba Kenarlı konuşmacı olarak katıldı.

Bilinçli bir tüketici olmak için nelere dikkat etmemiz gerektiğine değinen Eser, “satışa sunulan ürünlerin üzerinde görülebilir ve okunabilir şekilde fiyat etiketine dikkat edilmelidir, etiket fiyatı ile kasa fiyatı arasında fark var ise tüketicinin lehine olan geçerlidir.” dedi.

Kusurlu Mal Alanların Hakları

Ayıplı mal alanların haklarından da bahseden Eser, sözlerine şöyle devam etti: ” Bir malın ayıplı çıkması halinde sözleşmeden dönme, ayıp oranında satış bedelinden indirim isteme, ücretsiz onarılmasını isteme, imkan var ise satılanın ayıpsız misli ile değiştirilmesini isteme haklarına sahipsiniz. Bu haklardan istediğinizi tercih edebilirsiniz.”  Ayıplı mal ile ilgili zaman aşımı sürelerinden de bahseden Eser;”taşınırlarda teslim tarihinden itibaren 2 yıl, konut ve tatil amaçlı taşınmaz mallarda ise 5 yıldır.Hakkınızı aramak için, il ve ilçelerde bulunan tüketici heyetlerine başvurabilirsiniz.”dedi.

Haklarınızın Farkında Olun Güvenle Alışveriş Yapın 

Tuğba Kenarlı da konuyla ilgili açıklamalarda bulunarak “İnternet üzerinden, telefonla ya da kapıya gelen satıcıdan satın aldığınız ürünleri, herhangi bir gerekçe göstermeksizin 14 gün içinde iade etme hakkına sahipsiniz. Sipariş etmediğiniz halde adınıza veya adresinize bir ürün gönderilirse, tüketici olarak bu ürünün bedelini ödemek ya da ürünü geri göndermek zorunda değilsiniz. Mağazadan bizzat satın alınan mallarda ayıp yok ise cayma veya iade hakkı yoktur. Satın alma sürecinde aldığınız malı iyi kontrol edin, gerekirse deneyin.” dedi.

Günlük Hayatta İsrafa Dikkat Edelim

Kenarlı son olarak öğrencilere israfla ilgili açıklamalarda bulunarak şöyle devam etti: “Kullandığımız ışığı söndürelim, muslukları tam olarak kapatalım, ihtiyacımız olmayan şeyler için para harcamayalım, kağıt, plastik vb. atıkları geri dönüşüm kutularına atalım.” 

Haber – Fotoğraf: Saadet Dora (11/A- Gazetecilik)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı buraya girin