Ana Sayfa Güncel Okulumuz Mezunlarından AA Muhabiri Eren Bozkurt İle Söyleştik

Okulumuz Mezunlarından AA Muhabiri Eren Bozkurt İle Söyleştik

292
0
Paylaş

Okulumuz 2010 yılı mezunu Eren Bozkurt basın sektörünün değişik kademelerinde çalışma yaptıktan sonra Anadolu Ajansı Adana Bölge Müdürlüğü Muhabirlik kadrosuna atandı. Bir buçuk yılı aşkın süredir buradaki görevini sürdüren Eren Bozkurt ile iş hayatı ve Anadolu Ajansı ile ilgili bir söyleşi yaptık.  

Okulumuzun bir mezunu olarak bizim gibi genç iletişimcilere örnek olması açısından Anadolu Ajansı’na geçme sürecinizden bahseder misiniz?

ÇEP Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Radyo Televizyon Bölümü son sınıf öğrencisiyken Akdeniz TV’de bir yıl staj yaptım. Stajımın bitmesinin ardından burada çalışmaya devam ettim. Okuldan mezun olduktan sonra Koza TV’de kadrolu olarak işe başladım. Daha sonra Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Beyaz Evler Meslek Yüksek Okulu Radyo ve Televizyon Programcılığı Bölümü’nü kazandım. Gündüz işe akşam da okula gidiyordum. Koza TV’de  bir yıl çalıştıktan sonra oradan ayrılıp İhlas Haber Ajansı’nda (İHA) çalışmaya başladım. İHA’da  4 buçuk  yıl çalıştıktan sonra Anadolu Ajansı’nda işe başladım. 1 buçuk yıldan fazladır burada çalışıyorum. Yani AA’da çalışmaya başlama süreci o kadar da kolay olmadı. Öncesinde fazlasıyla harcanmış bir emek ve zaman var. Bu durum yorucu gibi gelse de belirlediğiniz bir hedef varsa, o hedefe ulaşmak için adım adım ilerlemeniz gereken basamaklar sırasında tabii ki zorluklarla karşılaşacaksınız. Yılmamak ve azimle yolunda ilerlemek başarıyı getiriyor. Benim için AA’ya geçme süreci bu şekilde işledi.

Ajanstaki görevinizden bahseder misiniz?

Ajansta asli görevim polis muhabirliği. Polis telsizi dinleyerek haberlere gidiyorum. Belli aralıklarla emniyeti ziyaret ederek haber çıkarmaya çalışıyorum. Polis muhabirliğinin yanında spor muhabirliği de yapıyorum. Futbol ve basketbol maçlarını takip ediyorum. Kurumun açtığı ‘Savaş Muhabirliği’ eğitimini aldıktan sonra Zeytin Dalı Harekâtı kapsamında Hatay sınırında 35 gün görev yaptım. Ayrıca İnsansız Hava Aracı Ticari Pilot Sertifikasına da sahibim. Aldığım bu eğitimler sonucu kurumun bana zimmetlediği ‘Drone’u  kullanıyorum. Adana genelinde Drone  kullanma izni olan sayılı gazeteciler arasındayım. Bazı haberlere havadan görsel destek sağlıyorum.

Anadolu Ajansının Tarihi Hakkında bilgi verir misiniz?

Anadolu Ajansı, merkezi Ankara’da bulunan uluslararası bir ajanstır. Türk Kurtuluş Savaşı sırasında yaşananları dünyaya doğru bir şekilde duyurmak amacıyla Mustafa Kemal Atatürk, Halide Edip Adıvar ve Yunus Nadi tarafından 6 Nisan 1920’de kurulmuştur. Anadolu Ajansı, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlığına bağlı bir kurumdur.

Ajansınızın işleyişi hakkında kısaca bilgi verebilir misiniz?

Anadolu Ajansı doğru bilgiyi abonelerine en hızlı bir şekilde sunmaktadır. Bunun için de gittiğimiz haberlerde ilk önce bilginin doğruluğuna emin olmaya çalışıyoruz. Aldığımız bilgiyi iki, üç kaynaktan doğrulatıyoruz. Haberin doğruluğundan emin olduktan sonra, haberi en hızlı şekilde abonelerimize aktarmaya çalışıyoruz.

Ajansta Bir Haberin Yapım Süreci Nasıl İşliyor?

Telsizde haber değeri taşıyan bir anons geçtiğinde araçla olay yerine gidiyoruz. Burada görüntü alıp fotoğraf çektikten sonra bilgileri toparlıyoruz. Bilgilerin doğruluğunu teyit ettikten sonra duruma göre diz üstü bilgisayarlarımızda veya ofiste haberimizi hazırlıyoruz. Haberi yazdıktan sonra bir iki defa daha üstünden geçerek yanlışlarımızı düzeltiyoruz. Daha sonra haberimizi ajansın sistemi üzerinden baş muhabirimize gönderiyoruz. Baş muhabirin onayından geçen haber, daha sonra sistem üzerinde merkeze gönderiliyor. Merkezde bulunan yayıncılar, haberimizin son kontrolünü yaparak yayınlıyor. Fotoğraf ve görüntüleri de yeniden gözden geçirerek yayınlanmak üzere merkeze gönderiyoruz.

İletişim Lisesi mezunu olarak iyi bir gazeteci olmak adına bize ne önerirsiniz?

Haber peşinde koşmak heyecan, sabır, disiplin ve özveri ister. Mesleğinize hakim olursanız kolay ve eğlenceli bir iş. Bunun için başta okul derslerinize iyi çalışarak kendini geliştirmenizi ve pratik yapma imkanlarını değerlendirmenizi öneririm. 

Verdiğiniz bilgilerden dolayı çok teşekkür ederim.

Ben teşekkür ederim, iyi birer gazeteci olmanız dileğiyle size başarılar diliyorum.

Haber: Cezmi Öz (10/A Gazetecilik)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı buraya girin